Как да купим апартаменти от строител

Как да купим апартаменти от строител: директно от собственика или с посредничеството на брокер?

Заради лесния достъп до богатата информация, която интернет ни предлага, днес спокойно можем да закупим апартаменти от строител по обявите, които намерим онлайн. Достатъчно е да се обадим на собственика и да уговорим всички подробности. Но дали това е наистина така? Изгодно ли е да се прескочи брокера при покупката на апартаменти от строител? Ще спечелим ли от това или в крайна сметка ще изгубим? Нека разгледаме по-подробно този въпрос.

За и против директното купуване на апартаменти от строител

  • Вероятно основното, което кара собствениците на имоти и купувачите да мислят за по-изгодно да сключат сделката без посредник, е избягването на комисионната на брокера. Тъй като брокерската услуга допълнително оскъпява цената на имота за двете страни, купувачът предпочита да даде по-малка сума, а продавачът съответно да вземе по-голяма.

Всъщност много от собствениците на апартаменти, обявени за продажба, считат, че без посредник биха могли да вземат по-добра цена за имота, както и че биха могли по този начин да привлекат повече купувачи, отколкото ако обявят имота си чрез посредник.

  • Още една причина много хора да предпочитат да купуват или продават имоти без посредник е недоверието към брокерите. Тъй като действително някои брокери са с агресивен и некоректен подход, хората започват да поставят всички брокерски фирми под общ знаменател и да не гледат с добро око на тях.
  • Продавачите на апартаменти считат, че веднага ще успеят да продадат имот без посредник. В действителност това обаче не е съвсем така по простата причина, че те нямат представа какъв е имотният пазар в момента, каква е реалната цена, на която техните имоти биха могли да се закупят спрямо други подобни имоти на сходни локации.

Тъй като всеки продавач счита стоката си за ценна, всяка обявена цена му се струва малка, но не по същия начин гледат купувачите. Брокерите като хора с голям опит в тази сфера могат прецизно да определят цената на даден имот и по този начин действително да ускорят продажбата му.

Това означава, че ако се свържете с брокер за покупката на апартамент от строител, е много вероятно да получите по-изгодна цена, отколкото ако го закупите директно от собственика.

След като вече сте наясно с изложените плюсове и минуси, на вашия избор оставяме да прецените дали да се възползвате от брокерските услуги при закупуването на апартамент от строител или не.