Перфоратори и къртачи – каква е разликата между тях?

Със сигурност, всеки един от нас е чувал и за перфоратори и за къртачи, но едва ли сте се замисляли има ли разлика между тях и ако има, каква е тя?

Ако това би ви било интересно, то продължете да четете тази статия, за да разберете повече по темата.

Като за начало, можем да започнем с това, че и двата вида инструменти са предназначени за строително-ремонтни работи, като специализацията им е в пробиване на различно големи отвори или къртене на твърди материали като бетон, естествен камък, различни зидарски материали (тухли и блокчета), материали за пътни настилки и др. Те са доста твърди, но и крехки, поради това за пробиването им освен въртеливо е нужно и ударно действие. А при къртене, въртеливото движение се изключва (ако го има).

И двата вида инструменти – перфоратори и къртачи използват електропневматичен механизъм като превръщат въртеливата енергия на електродвигателя в ударна. Принципът на действие е един и същ и затова тези инструменти се наричат още „електропневматични“. За разлика от обикновените ударно-пробивни бормашини, при перфораторите честотата на ударите е значително по-ниска, но за сметка на това с несравнимо по-голяма енергия. В резултат производителността на пробиване при тези машини е много по-голяма, а работещият се уморява много по-малко, защото върху машината се прилага минимален натиск. При работа във вертикално положение в повечето случаи тя само се придържа с ръце, без да се натиска. Ръкохватката е изключително удобна и направена точно така, че да пасва на ръката на човекът, който я използва.

И като говорим за разлики между перфоратори и къртачи, от гледна точка на приложението им, тя е в това, че перфораторите са универсални и при изключено въртеливо движение работят като къртачи за изкъртване на бетон, мазилка, тухлена зидария и др. с помощта на шила и плоски длета (секачи). При инструментите от лек теглови клас, ударното действие може да бъде изключено и тогава използването е само като обикновена бормашина за пробиване на метали, дърво, пластмаса и др.

перфоратор

Къртачите от своя страна са по-тясно специализирани инструменти. Те нямат въртеливо движение на работния инструмент и се използват само за къртене, за което са по-подходящи, отколкото универсалните перфоратори. Поради липсата на механизъм за въртеливо движение на свредлото конструкцията им е опростена, което води до по-ниско тегло и по-компактни размери.

Ако вие вече решихте от кое от двете имате по-голяма нужда, защото разбрахте и какви са разликите помежду им, може би се чудите от къде да се сдобиете с професионални машини и инструменти. И аз веднага ви казвам, че мястото е онлайн магазин ProfiPlus.bg. Профи Плюс се намират физически в гр.София, ж.к. Младост 1, бул. Йерусалим, бл. 51 А, но за тези от вас, които желаят можете да направите и поръчка онлайн. Можете да се свържете с екипа на магазина на телефон 02 974 46 07 или мобилен 0 888 444 031, както и на e-mail profiplus@mail.bg или facebook страница

Отидете на място в магазина или поръчайте онлайн вашия нов перфоратор или къртач. Работете с тях, използвайте ги у дома или където пожелаете и се радвайте на лесни ремонти! Профи Плюс ви очакват!