3 причини да смениш възглавницата си, днес

Подменяме четката си за зъби често, защото тя се амортизира и зацапва. Същото е и с възглавницата, макар при нея това да е много по-малко видимо.

Прибираме възглавницата си в калъфка, която донякъде я предпазва и осигурява чиста среда при непосредствения ѝ допир с кожата ни. Но знаеш ли какво се крие във вътрешността на възглавницата ти? Ако знаеше, щеше да искаш да я подмениш още днес. А това далеч не е единствената причина да го направиш. Ето ти топ три причини смениш възглавницата си още сега.

1. Алергии

Обзалагаме се, че ако отидеш на гости на баба ти с нощувка, тя моментално ще извади от раклата възглавница, която е от години. Възможно е дори да бъде по-стара от теб. Но знаеш ли, че специалистите препоръчват възглавницата да се подменя веднъж на две до пет години? Проучванията показват, че възглавницата съдържа изцяло развита система от дребни буболечки, плесени и микроби. На грам материя се падат няколко хиляди спори. В праха, събран във възглавниците, се образуват миниатюрни паяковидни същества, които се хранят с мъртвите клетки, които падат от теб, докато спиш. Пълнежът на възглавницата предразполага към развитието на прахови акари, които са причината за много алергии. Практически, ти никога не оставаш насаме с възглавницата си. Още ли искаш да спиш на възглавницата от баба ти?

Най-добре се насочи към възглавница, изработена от хипоалергични и антибактериални материали. Микрофибърните нишки Уелслийп например са създадени от нежен, но здрав полиестер с отлични качества, който не предразполага към образуването и задържането на нежелани гости като акари и буболчеки.

2. Опора за главата

Освен пълнежа, който се насища с микроорганизми с времето и прави възглавницата нездравословна среда за сън, тя постепенно се амортизира и губи формата си. Ако се будиш схванат и с болки във врата, главоболие, мускулни спазми или схванат врат, най-вероятно възглавницата ти не е ти е толкова удобна, колкото си мислиш. Ако имаш такива оплаквания, насочи се към нова възглавница, която да ти осигурява стабилна опора за врата и раменете. Ако спиш по гръб или на страни, най-добре се насочи към анатомична възглавница, която да следва естествените ти извивки и да поддържа гръбнака ти в правилната форма. След няколко нощи на такава възглавница определено ще усетиш разликата.

3. Удобство

Прекарваме една трета от денонощието си в сън, т.е. лежейки на възглавницата ни, затова е важно да ни бъде комфортно и да успяваме да си починем на нея. Ако дълго време се въртиш, преди да заспиш, то най-вероятно сегашната ти възглавница не е подходяща за теб. Основно правило при избора на възглавница е, че ако спиш по гръб или на страни е хубаво да се обърнеш към анатомичен тип възглавница, а ако спиш по корем и се въртиш нощем – на класическа. Но каквато и възглавница да избереш, най-добре потърси вариант, в който можеш да регулираш и височината ѝ. Вече се предлагат регулируеми възглавници и при варианта на анатомична, и на класическа възглавница.